Home » Podcast » Zelfkritiek verzachten – als sleutel tot eetbui vrij leven

Zelfkritiek verzachten – als sleutel tot eetbui vrij leven

door | 11 feb, 2023 | Podcast

Houden van je innerlijke criticus

Van jezelf houden, ook van je kritische stem, is niet altijd even makkelijk, en het is wel de sleutel tot eetbui vrij leven.

Eetbuien hebben we niet als we van onszelf houden, eetbuien hebben we als we niet lekker in ons vel zitten, als we moe zijn, als we ons onzeker voelen. Ik geef daarom elke dag energie aan het goed voor mezelf zorgen, en het creëren van de omstandigheden die nodig zijn om eetbui vrij te leven.

In deze podcast nodig ik je uit hetzelfde te doen.


LUISTER VIA: APPLE PODCASTS | SPOTIFY | AUDIBLE


Ik huilde zo hard, dat mijn lichaam schokte en het snot uit mijn neus liep. Het intense gevoel van schaamte en tekortkomen was zo heftig, dat het pijn deed. Alsof iets mijn hart met een tang samenkneep.

Ik probeerde me wanhopig te focussen op de stem van Jessica Ortner, die via een app zei: “Ik heb er alles aan gedaan wat ik kon om mijn lichaam goed voor te bereiden op de volgende stap.”

Ik herhaalde wat ze zei en begon nog harder te huilen. ~ Maar ik heb er helemaal niet alles aan gedaan ~ dacht ik vol schaamte. ~ Ik heb gisteren nog koffie gedronken! ~

Pijnlijke periodes

Als ik terugkijk op mijn leven, dan zijn er 2 periodes die echt ongelooflijk zwaar voor mij zijn geweest: de periode waarin ik elke dag bang was om naar school te gaan, omdat ik erg werd gepest, en de periode nu, waarin ik bezig ben met het IVF traject om zwanger te worden.

Overal om me heen zie ik zwangere vrouwen. Vriendinnen worden zwanger, nadat ze een maand gestopt zijn met de pil, en ik krijg uit alle hoeken advies van mensen die hebben gehoord dat iemand iets heeft gedaan en daarna direct zwanger is geworden. Misschien moest ik dat ook eens proberen?

Ik weet dat al die adviezen vanuit liefde komen, maar die rationele wetenschap is niet voldoende om het gevoel dat ik het niet goed genoeg doe, of eigenlijk het gevoel dat het door een fout van mij komt dat ik nog niet zwanger ben, weg te nemen.

Het werd me even te veel toen ik weer (ongevraagd) liefdevol advies van iemand kreeg over hoe ik via de werking van het placebo-effect en wellicht sneller zwanger kon worden als ik ook voor 100% zou geloven dat het me zou lukken.

Ik voelde dat mijn hart zich samenkneep en ik besloot vlug een plekje voor mezelf te zoeken om dat gevoel volledig toe te laten.

En zo zat ik daar een uur later nog, hevig snikkend en gevuld met het gevoel dat het mijn schuld was dat ik nog niet zwanger was. Tenslotte was mijn mindset niet perfect en geloofde ik niet voldoende dat het me zou lukken. Ik dronk nog zeker 1 keer per week koffie, en ik had het afgelopen weekend samen met een vriendin een fles prosecco soldaat gemaakt. ~ Nee ~ besloot ik, luisterende naar de stem van Jessica Ortner die mij via de app rustgevend toesprak. Ik heb er helemaal niet alles aan gedaan wat ik kon om mijn lichaam goed voor te breiden.

Van waardeloosheid naar vertrouwen

Luidruchtig jammerend werd ik overspoeld door een golf van waardeloosheid. Ik gaf me over aan het gevoel van kwetsbaarheid dat het met zich meebracht en….

Ik begon te schateren van het lachen. Vreugde stroomde door me heen en mijn hele lichaam ontspande zich. Ik voelde hoe mijn borst zich vulde met warmte en opeens wist ik diep van binnen. ~Het is goed. Ik ben goed. En wat er ook gebeurt, het komt goed ~

 

Hoe werkt jouw innerlijke criticus?

Zelfkritiek is iets wat we allemaal in meerdere of mindere mate hebben.

En, als je naar jezelf en je eigen leven kijkt, dan weet je ook; zelfkritiek is iets dat jij in meerdere of mindere mate hebt, toch? Er zijn momenten waarop je zwart ziet en je je waardeloos voelt, maar ik weet zeker dat jij ook weleens momenten hebt gehad waarop je helemaal geen negatieve gedachten had en je je goed voelde over jezelf.

💬 Vraag je eens af..
t

Hoeveel compassie heb jij naar jezelf toe?

Als dingen niet gaan zoals je wilt, ben je dan kritische naar jezelf, of kun je ook dan mild blijven?

Laat me dat weten in de comments hier onder. Door het te delen stuur je het de wereld in én inspireer je anderen! Honderden prachtige vrouwen komen hier om inspiratie te halen om hun eetbuien te stoppen en jouw ervaring kan anderen nieuwe inzichten geven en inspireren om eetbui vrij te leven. 

Zacht zijn voor je kritische stem

Na die huilbui besloot ik om een eed te zweren. Ik besloot om een gelofte af te leggen naar mezelf. Ik zwoer dat ik van mezelf zou houden, onvoorwaardelijk en volledig. Ik besloot om me elke dag volkomen toe te wijden……………. aan het voelen van zelfliefde.

Zelfs, en vooral als ik me niet goed genoeg voelde 🙂

Dat betekent niet dat het stemmetje in mij dat kritisch is en dat vindt dat alles wat ik doe beter kan, weg is….. Wel dat ik het stemmetje nu hoor en kan glimlachen. Want ik voel zelfliefde. Niet alleen voor de perfecte delen die in mij zitten, maar ook voor mijn angstige deel dat zo bang is om fouten te maken, het deel van mij dat kwetsbaar zijn ziet…. als iets dat levensgevaarlijk is. Ook daar hou ik van.

 

Van mezelf houden, ook van mijn kritische stem, is niet altijd even makkelijk, en het is wel de sleutel tot eetbui vrij leven.

Eetbuien hebben we niet als we van onszelf houden, eetbuien hebben we als we niet lekker in ons vel zitten, als we moe zijn, als we ons onzeker voelen. Ik geef daarom elke dag energie aan het goed voor mezelf zorgen, en het creëren van de omstandigheden die nodig zijn om eetbui vrij te leven.

Hoe kun je leren om jouw kritische stemmetje minder hard te laten brullen? Dat doe je door stapje voor stapje jouw innerlijke criticus te temmen, zodat de neurologische paden die in je brein voor zelfkritiek zorgen steeds meer uitdunnen.

Hey mooi mens!

Eetbui Vrij Leven Bootcamp

Wil jij effectief en op een wetenschappelijke manier aan de slag met het helen van je fucked-up relatie met eten? Doe dan mee met de Bootcamp >>

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stap 1

Leuk dat je mee doet, mooi mens!

Laten we eerst je account in de leeromgeving aanmaken.

Vul hieronder het e-mailadres in waar je de training op wilt ontvangen.

In stap 2 kun je jouw betaalgegevens invullen.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Stap 1

Leuk dat je mee doet, mooi mens!

Laten we eerst je account in de leeromgeving aanmaken.

Vul hieronder het e-mailadres in waar je de training op wilt ontvangen.

In stap 2 kun je jouw betaalgegevens invullen.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Oh my gosh!!

Mijn boek is uitverkocht, mooi mens!

Ik ben druk bezig met het creëren van een 2e druk. Als je wilt kun je 'Het Geheim van Eetbui Vrij Leven' nog wel als luisterboek-versie bestellen voor €19,95.

Je krijgt dan direct toegang tot een speciale app waarin je mijn boek kunt luisteren én kunt downloaden op je mobiel.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Krijg nu toegang tot het bonusmateriaal die hoort bij mijn boek

Schrijf dan gratis in voor onze Eetbui Vrij Levenslessen en...

ONTVANG DIRECT EEN MAIL MET JE INLOGGEGEVENS NAAR DE LEEROMGEVING WAAR JE AL HET BONUSMATERIAAL VINDT.

IK HEB JE EEN MAIL GESTUURD MAIL MET DE INLOGGEGEVENS VAN JE ACCOUNT.

WAT FIJN DAT JE MEEDOET MET DE EETBUI VRIJE KERST CHALLENGE, MOOI MENS ㋛

Bevestig hier onder je deelname. We sturen jouw persoonlijke deelname-link direct naar het e-mailadres dat je opgeeft.

Je hebt je met succes ingeschreven!

WAT FIJN DAT JE MEEDOET ALS VIP-DEELNEMER, MOOI MENS ㋛

Als VIP-deelnemer krijg je toegang tot de 2 live workshops op:

- Do 21 dec om 19:30

- Do 28 dec om 19:30

En ga meer ontspannen de feestdagen in, wetende dat je 𝐝𝐞 𝟐 𝐰𝐨𝐫𝐤𝐬𝐡𝐨𝐩𝐬 𝐤𝐮𝐧𝐭 𝐭𝐞𝐫𝐮𝐠𝐤𝐢𝐣𝐤𝐞𝐧, 7 dagen 𝐬𝐮𝐩𝐩𝐨𝐫𝐭 𝐨𝐧𝐭𝐯𝐚𝐧𝐠𝐭 via de Whatsapp community, toegang krijgt tot 𝗼𝗲𝗳𝗲𝗻𝗶𝗻𝗴𝗲𝗻 en meditaties en uitgenodigd wordt voor een 𝗰𝗼𝗮𝗰𝗵𝗶𝗻𝗴-𝗰𝗮𝗹𝗹.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Mooi mens, wat leuk dat je mee wilt doen!

Schrijf je via het formulier hier onder in voor een match-call en we nemen op werkdagen binnen 24 uur contact met je op voor een 1:1 gesprek

GELUKT! IK GA JE EEN MAILTJE STUREN

Wil je deze podcast downloaden?

Schrijf dan gratis in voor onze Eetbui Vrij Levenslessen en...

Download deze podcasts direct op je mobiel, zodat je deze sessie later nog een keer kunt terugluisteren. 

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin