Home » Blog » Eetbuien als je op dieet bent (waardoor verlies je de controle?)

Eetbuien als je op dieet bent (waardoor verlies je de controle?)

door | 9 feb, 2023 | Blog

Waarom krijg je eetbuien als je probeert af te vallen?

Hoe komt het dat je juist gaat obsederen over eten als je op dieet gaat? Wat kun je doen om je snaaibuien onder controle te krijgen en hoe kun je voorkomen dat je gaat snoepen, juist als je probeert af te vallen?

Dat zijn vragen die ik jaren heb gehad, en het antwoord ga je niet leuk vinden, mooi mens.

Ik heb meer dan 4500 keer besloten dat ik op dieet ging, en keer op keer kreeg ik eetbuien en kwam ik juist aan.

Toen ik begon met diëten was ik 14 jaar, en woog ik 65 KG en nu….. Ben ik bijna 40 en weet ik niet wat ik weeg (maar het is wel meer dan 65 kg ㋛). 

Elke afslankpoging die ik deed, eindigde in een snaaibui.

Hoe verloopt jouw eetbui denkpatroon?

Elke ochtend was voor mij hetzelfde….. Terwijl ik mijn eerste bakkie koffie dronk, was ik er nog van overtuigd: vandaag heb ik echt mijn eetbuien onder controle!!

Maar dan, kwam soms ’s middags, soms pas ’s avonds, een moment waarop ik al mijn goede intenties was vergeten en ik mij realiseerde dat ik een heel pak koek naar binnen had gewerkt. 

 

Bij mij ging dat vreet-dieetpatroon ongeveer zo….

Het is een prachtige lentedag en ik heb afgesproken op een terrasje met een vriendinnetje. “Wat wil je drinken?” vraagt ze, terwijl ik me lekker in het zonnetje installeer.

Juist als ik wil bestellen, komt de ober langs met een fantastisch uitziend stuk carrotcake voor onze overbuurman.

– Holy cow! – denk ik, – dat ziet er echt zó lekker uit! –

Het water loopt me in de mond en ik krijg direct trek. Maar dan realiseer ik me:
vandaag zou ik echt geen slechte dingen eten, en ik bestel een theetje.

Toch blijft die carrotcake door mijn hoofd spoken. Kijk mijn overbuurman daar eens lekker zitten te genieten.

–Oh my gosh, het is zo lekker dat hij zelfs zijn vrouw een hapje geeft! – denk ik terwijl mijn maag begint te rommelen. – Zal ik dan toch een stuk bestellen? Ik heb tenslotte nog niet zoveel gegeten vandaag –

Maar dan bedenk ik me weer – Nee, dat mag ik niet! –

Ik win het gevecht, maar ik verlies de oorlog…

Terwijl ik mijn theetje drink en ook het koekje dat erbij zit, laat liggen, blijf ik maar aan één ding denken.
Cake!

Het is alsof er een waar gevecht in mijn hoofd plaatsvindt. De ene kant van mij wil wel en de andere kant wil niet.

Uiteindelijk wint mijn wilskracht het gevecht, en overleef ik het terrasje zonder carrotcake besteld te hebben.

Onderweg naar huis ga ik nog even langs de supermarkt om wat dingetjes voor het avondeten te halen.

Bij de kassa koop ik een klein reepje Tony’s Chocolony’s Caramel Zeezout.

Tenslotte heb ik net geen taart of koekje gegeten, dus dat kan wel, besluit ik.

Thuisgekomen zie ik tijdens het opruimen een pak koekjes liggen. Ik neem er eentje en nog eentje en nog twee, want ik heb zo’n trek.

– En bovendien, ik heb nu toch al die chocoladereep gegeten, dus het maakt nu toch niets meer uit. Morgen zorg ik dat ik beter voorbereid ben en dat ik niet zo’n honger krijg. Morgen ga ik echt op dieet! –

Je hebt geen controle over jouw eetbuien

“Ik verlies compleet de controle over mezelf” beschreef een cliënt, toen ze over haar eetbuien vertelde. Waarschijnlijk voelt het zo, dat je de controle verliest op het moment dat jouw slechte gewoontes het weer van jouw goede voornemens winnen.

En eigenlijk is dat ook wel zo. Als jij de controle verliest, neemt het primitieve deel van jouw brein het over van jouw vrije wil. Je doet dingen die voelen alsof ze niet horen bij wie jij bent.

 

Heb jij ook een gespleten persoonlijkheid?

Het is eigenlijk net alsof er 2 versies van onszelf bestaan. Je vrije zelf, dat deel van jou dat altijd de juiste keuzes maakt en je primitieve zelf, dat deel van jou dat instinctief reageert en onmiddellijke bevrediging wil. Ons vrije zelf staat overdag aan het stuur. Je voelt je krachtig en gedisciplineerd en alles gaat goed, totdat je emotioneel wordt uitgedaagd. Misschien heb je haast, ben je gefrustreerd, voel je je alleen of zie je jezelf in de spiegel en vind je jezelf veel te dik. Hoe heftiger de emotie, hoe meer controle jouw primitieve zelf krijgt over jouw gedrag!

Hi! Ik ben jouw innerlijke holbewoner!

Heb je het gevoel dat je de controle verliest? Nou, dan staat op dat moment jouw primitieve zelf aan het stuur van je leven. In dit artikel over het veranderen van jouw eetbuien beschrijf ik dat het primitieve gedeelte van ons brein, regelmatig de leiding neemt over onze gedachten en ons gedrag, waardoor we vanuit een dierlijk instinct op zoek gaan naar eten.

Dit gedeelte van jouw brein beïnvloedt hoe jij je voelt, en hoe je denkt.

Welke argumenten heeft jouw primitieve zelf om een eetbui te hebben?

Stel je eens jouw vrije zelf voor met al de geweldige eigenschappen die je dan hebt. Stel je nu eens voor dat jij echt vanuit jouw vrije zelf gaat leven, dat je altijd fit en gezond bent en jouw eetbuien volledig onder controle hebt. Misschien ga je dan wel helemaal stralen, maar misschien is er ook een klein stemmetje in jouw hoofd dat tegen jou zegt:

“Ja hoor, leuk geprobeerd! Maar ik heb al vaker geprobeerd om te veranderen!” of:
“Dit gaat mij nooit lukken. Misschien werkt het voor anderen, maar niet voor mij!” of:
“Doe nou niet zo dom, dat is toch niet realistisch!” of:
“Ja!! Ik ga er echt voor! Morgen begin ik! Nu eerst nog even dat pak koekjes leegeten!”
Nou, dat is dus jouw primitieve zelf. Zo kun je een oneindig aantal varianten in jouw hoofd horen die jou duidelijk willen maken dat je maar beter normaal kan doen, in plaats van te fantaseren over wie je wilt zijn. Die stemmetjes (en soms ook brulapen!) komen dus uit jouw instinctieve deel, en als je je daar niet van bewust bent, dan kan het weleens zijn dat dit deel in jouw leven aan het stuur staat.

💬 Hoe werkt jouw eetbui brein?

t

Wat is voor jou nou de meest herkenbare versie? 

 • Dat stemmetje in je hoofd, hoe praat dat meestal?
t

Welke argumenten gebruikt jouw primitieve deel om je ervan te overtuigen dat je nu een eetbui kunt hebben?

Laat me dat weten in de comments hieronder. Door het te delen, stuur je het de wereld in én inspireer je anderen! Honderden prachtige vrouwen komen hier om inspiratie te halen om hun eetbuien te stoppen en jouw ervaring kan anderen nieuwe inzichten geven en inspireren om Eetbui Vrij te leven. 

Alles waar je aandacht aan geeft groeit

Als jij je niet bewust bent van jouw primitieve zelf, dan is het erg makkelijk om de controle over jouw leven te laten nemen. Voordat je het weet, heb je negatieve gedachten en komt jouw primitieve zelf met argumenten om te snoepen.

Je doet het jezelf aan!

Wat de meeste mensen niet weten is, dat ons brein trainbaar is. Elke gedachte, elke handeling creëert neurologische paden in jouw brein. Hoe vaker jij die paden bewandelt, hoe makkelijker het wordt om die paden te bewandelen. Je bent dus continu jouw brein aan het trainen, ook als je ‘slechte’ dingen doet.

Deze kennis is niet nieuw en wordt bijvoorbeeld ook in het boek Train Your Brain To Get Happy beschreven. Toch is het iets dat echt goed tot je door mag dringen en daarom herhaal ik het nog een keer.

Zo kun jij zelf jouw brein veranderen

Hoe kun jij jouw brein zo veranderen, dat jouw denkfouten niet meer voor eetbuien zorgen?

Jouw hersens werken eigenlijk als een spier. Hoe vaker je iets doet, hoe gemakkelijker het zal worden.
Besef je je weleens hoe vaak je dezelfde gedachten hebt? Marci Shimoff schrijft in haar boek Happy For No Reason dat we wel 60.000 gedachten per dag hebben.

Volgens haar zijn 80% van deze gedachten, negatieve gedachten. Auch! Maar, dat is nog niet het ergste: 95% van die gedachten, zijn elke dag hetzelfde!

Geen wonder dat het zo lastig is om te stoppen met het hebben van eetbuien, toch?

 

Waarom heb je deze gedachten?

Al deze gedachten worden gevormd door neurologische paden in jouw hersenen. Je kunt je deze neurologische paden voorstellen als de infrastructuur in ons land. Paden die veel gebruikt worden, zijn zo breed als snelwegen, terwijl paden die weinig worden gebruikt, overgroeide bospaadjes zijn die soms zelfs helemaal verdwijnen.
Hoe vaker je iets doet, hoe dikker de neurologische verbinding zal worden.

Jouw brein kent niet het verschil tussen werkelijkheid en verbeelding

Het mooie is, dat je iets niet daadwerkelijk hoeft te doen om neurologische verbindingen aan te maken, maar dat je je ook kunt voorstellen dat je iets doet.
Onderzoek met spiegelneuronen heeft namelijk aangetoond dat jouw hersens geen verschil maken tussen dingen die werkelijk gebeuren of dingen die je je inbeeld.

Dit is voor het eerst aangetoond door Rizzolatti in de jaren ’80, toen hij hersenonderzoek deed met resus aapjes.
Hij kwam erachter dat precies hetzelfde gedeelte in de hersenen van de aapjes oplichtte, als ze iets zelf deden of als ze hem iets zagen doen. Dit onderzoek is verder uitgebreid naar mensen, en hersenscans bij mensen tonen aan dat hetzelfde gedeelte van jouw hersens wordt gebruikt, als je iets doet of als je je voorstelt dat je iets doet en zelfs als je iemand anders iets ziet doen!

Herprogrammeer jouw brein

Je kunt jouw brein herprogrammeren en nieuwe neurologische paden aanleggen, door je voor te stellen hoe jij zou omgaan met een eetbui, als jij zou reageren vanuit vrijheid en zelfliefde.
De bedoeling is niet dat je je dit alleen visualiseert (in beeld), maar dat je je ook verplaatst in het gevoel en de gedachten die je dan hebt. Visualiseer niet dat de drang naar een eetbui er niet is, beeld je in dat die drang er wel is, en stel je voor hoe jij met die drang omgaat, als jij kunt reageren vanuit jouw vrije zelf.  Hoe ga jij om met jouw drang naar snoep, als jij rustig bent, liefdevol bent en wijs bent?

 

#OefeningenTegenEetbuien

Stel je in zoveel mogelijk detail voor dat je een eetbui voelt aankomen.

 • Welke gedachten heb je?
 • Hoe voel je je?
 • Wat doe je?

Vraag jezelf af, welke kwaliteiten, eigenschappen of vaardigheden jij nodig hebt om nu gezond met deze situatie om te gaan. Denk aan…

 • rust;
 • vrijheid;
 • vertrouwen;
 • zelfliefde;
 • geborgenheid;
 • moed;
 • dankbaarheid;
 • etc..

Stel je voor, hoe jij zou reageren als je op het moment dat een eetbui eraan komt, toegang zou hebben tot die kwaliteiten.

 • Welke gedachten heb je dan?
 • Hoe voel je je dan?
 • Wat doe je dan?

Besef je dat het OK is als jouw gevoelens niet veranderen. Misschien voel je je nog steeds gestrest, eenzaam of teleurgesteld. Dat mag. Vraag je af, hoe jij met die gevoelens zou omgaan, als je zou reageren vanuit jouw vrije zelf. Wat zou je dan doen?

Dagelijks oefenen, als je echt Eetbui Vrij wilt denken.

Mooi mens, jouw brein is als een spier. Hoe vaker jij je dit voorstelt, hoe beter de nieuwe neurologische verbindingen zullen worden en hoe makkelijker het zal zijn om vanuit jouw vrije zelf te leven. Daarom raad ik jou aan om elke dag te oefenen met het trainen van jouw brein en het veranderen van jouw mindset. Hoe je dat doet, dat leer ik je tijdens de 24/7 Goed Voor Jezelf Zorgen Challenge.

Als lid stuur ik jou elke week een korte coachingvideo, met een nieuwe challenge, die je direct kunt toepassen om het pad van Eetbui Vrij Leven te bewandelen.

Wil jij elke dag stappen zetten om goed voor jezelf te zorgen, jouw eigenwaarde te vergroten en jouw eetbuien te overwinnen? Dan is de 24/7 Goed Voor Jezelf Zorgen Challenge voor jou.

 

Mooi mens, wat ik voor jou wens is, dat je vanuit zelfliefde en eigenwaarde voor jezelf gaat zorgen, zodat jij de vrijheid en rust kunt ervaren die hoort bij een leven zonder eetbuien.

P.S. Ken je een vriendin die ook altijd op dieet is, maar nooit afvalt? Wellicht doet zij ook aan emotie-eten en wil ze leren hoe ze haar eetbuien onder controle kan krijgen. Je kunt dit artikel via de Social Media knoppen hieronder delen.

Hey mooi mens!

Eetbui Vrij Leven Bootcamp

Wil jij effectief en op een wetenschappelijke manier aan de slag met het helen van je fucked-up relatie met eten? Doe dan mee met de Bootcamp >>

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stap 1

Leuk dat je mee doet, mooi mens!

Laten we eerst je account in de leeromgeving aanmaken.

Vul hieronder het e-mailadres in waar je de training op wilt ontvangen.

In stap 2 kun je jouw betaalgegevens invullen.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Stap 1

Leuk dat je mee doet, mooi mens!

Laten we eerst je account in de leeromgeving aanmaken.

Vul hieronder het e-mailadres in waar je de training op wilt ontvangen.

In stap 2 kun je jouw betaalgegevens invullen.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Oh my gosh!!

Mijn boek is uitverkocht, mooi mens!

Ik ben druk bezig met het creëren van een 2e druk. Als je wilt kun je 'Het Geheim van Eetbui Vrij Leven' nog wel als luisterboek-versie bestellen voor €19,95.

Je krijgt dan direct toegang tot een speciale app waarin je mijn boek kunt luisteren én kunt downloaden op je mobiel.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Krijg nu toegang tot het bonusmateriaal die hoort bij mijn boek

Schrijf dan gratis in voor onze Eetbui Vrij Levenslessen en...

ONTVANG DIRECT EEN MAIL MET JE INLOGGEGEVENS NAAR DE LEEROMGEVING WAAR JE AL HET BONUSMATERIAAL VINDT.

IK HEB JE EEN MAIL GESTUURD MAIL MET DE INLOGGEGEVENS VAN JE ACCOUNT.

WAT FIJN DAT JE MEEDOET MET DE EETBUI VRIJE KERST CHALLENGE, MOOI MENS ㋛

Bevestig hier onder je deelname. We sturen jouw persoonlijke deelname-link direct naar het e-mailadres dat je opgeeft.

Je hebt je met succes ingeschreven!

WAT FIJN DAT JE MEEDOET ALS VIP-DEELNEMER, MOOI MENS ㋛

Als VIP-deelnemer krijg je toegang tot de 2 live workshops op:

- Do 21 dec om 19:30

- Do 28 dec om 19:30

En ga meer ontspannen de feestdagen in, wetende dat je 𝐝𝐞 𝟐 𝐰𝐨𝐫𝐤𝐬𝐡𝐨𝐩𝐬 𝐤𝐮𝐧𝐭 𝐭𝐞𝐫𝐮𝐠𝐤𝐢𝐣𝐤𝐞𝐧, 7 dagen 𝐬𝐮𝐩𝐩𝐨𝐫𝐭 𝐨𝐧𝐭𝐯𝐚𝐧𝐠𝐭 via de Whatsapp community, toegang krijgt tot 𝗼𝗲𝗳𝗲𝗻𝗶𝗻𝗴𝗲𝗻 en meditaties en uitgenodigd wordt voor een 𝗰𝗼𝗮𝗰𝗵𝗶𝗻𝗴-𝗰𝗮𝗹𝗹.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Mooi mens, wat leuk dat je mee wilt doen!

Schrijf je via het formulier hier onder in voor een match-call en we nemen op werkdagen binnen 24 uur contact met je op voor een 1:1 gesprek

GELUKT! IK GA JE EEN MAILTJE STUREN

Tweet
Share
Share
Pin