Als je net als ik, al tientallen diëten hebt gevolgd of als je voor jezelf een hele lijst hebt met goed/fout eten en eetregels, dan is de kans groot dat je jouw hoofd gebruikt om te besluiten wat je gaat eten.
Je eet dingen en op momenten die niets te maken hebben met de behoefte van jouw lichaam, maar over prikkels van buitenaf.
Prikkels als….
- dingen die er lekker uitzien;
- eettijden;
- omdat het gezond is;
- omdat het hoort;
- omdat het gezellig is;
- omdat je emotioneel bent;
- omdat het moet.
Het klinkt misschien cliché, maar een dieet gaat altijd over iets wat je een periode volhoudt, wat je wilt creëren is een lifestyle change. Een gezonde relatie met eten gaat niet over eten volgens regels, het gaat over goed voor jezelf zorgen.
Hoe kun je het beste eten om eetbuien tegen te gaan?
In 2019 heb ik op Youtube een 12-weekse ”Eetbui Vrij Leven challenge”. gedaan. Voor die challenge ben ik eerst ontzettend aangekomen en daarna heb ik laten zien hoe ik door te luisteren naar mijn lichaam in 12 weken 15 KG ben afgevallen.
Maar als je al jouw hele leven eet volgens regels, dan is het luisteren naar jouw lichaam helemaal niet zo makkelijk.
Op zoek naar honger
Als je al jouw hele leven op dieet bent, dan ben je gewend om te luisteren naar jouw hoofd, niet naar jouw lijf. Het kan heel goed zijn dat je hebt geleerd dat je op specifieke momenten moet eten, en dat je ook in jouw hoofd een idee hebt van wat de juiste of een normale hoeveelheid is om te eten.
Het is nu tijd om dat los te laten en echt te gaan luisteren naar de behoefte van jouw lichaam.
Het kan zijn dat je door jouw eetbuien een angst hebt ontwikkeld om honger te hebben, en dat is helemaal niet nodig. Het is OK om honger te hebben. Sterker nog: honger hebben is natuurlijk en het is gezond!!
Als je honger hebt, betekent het dat jouw lichaam overgaat op vetverbranding en het betekent ook dat je jouw spijsverteringsstelsel even rust geeft.
Je hoeft dus niet bang te zijn voor honger, sterker nog…. we gaan ernaar op zoek!!
De komende 7 dagen wil ik jou uitdagen om alle gewone eettijden los te laten en te wachten met eten tot je honger hebt.
Hoe weet je nou hoeveel honger je hebt?
Er zijn verschillende stadia van honger en honger voelt anders voor iedereen.
Als je honger meet op een schaal van 1 tot 10, waarbij 1 uitgehongerd is, en 10 super vol, dan voelt een 5 voor iedereen anders.
Als ik op een 5 zit, dan voelt mijn maag neutraal, niet vol of leeg. Ik merk dan dat ik niet hoef te eten, maar ik kan dan wel eten als ik dat wil.
Als ik naar een 4 ga, dan heb ik het gevoel dat mijn maag een beetje samenknijpt.
Als ik naar een 3 ga, dan wordt het samengeknepen gevoel sterker en gaat mijn maag rommelen. De urgentie om te eten wordt dan ook groter.
Eet ik dan nog niet, dan merk ik dat het gevoel in mijn maag weer minder wordt, maar dat ik me niet meer goed kan concentreren en chagrijnig wordt en soms word ik dan ook trillerig en krijg ik hoofdpijn.
Tijdens het eten duurt het bij mij even voordat ik het signaal krijg dat ik vol zit.
Als ik op een 6 zit, dan voelt dat voor mij comfortabel. Ik zit dan een beetje vol, maar voel me niet ongemakkelijk.
Eet ik dan nóg meer, dan ga ik naar een 7. Dat voelt ook nog OK, maar ik merk dan wel dat mijn maag als het ware een beetje gestretcht wordt.
Boven een 7 voelt voor mij echt onfcomfortabel. Het kan dan zijn dat ik lusteloos word en geen zin meer heb om dingen te doen en dat ik zelfs misselijk en benauwd word of dat ik buikpijn krijg.
Eten als je honger hebt
Als je hiermee wilt gaan oefenen, dan nodig ik jou uit om de komende 7 dagen echt te gaan luisteren naar jouw lichaam, en te gaan voelen wat eten met jou doet.
Wacht tot je honger hebt en voel dan:
- Waar heb ik echt behoefte aan?
- Eet waar je behoefte aan hebt en stop met eten… als je geen honger meer hebt.
- Dus niet als je vol zit….
➾ maar als je geen honger meer hebt.
Voor mij betekent dit dat ik pas ga eten als mijn honger op een 4 of een 3 zit, en dat ik stop met eten zodra mijn honger op een 5 of een 6 zit.
- Dus niet als je vol zit….
Voel dan hoe dit voor jou voelt:
- Krijg je snel weer honger, of ben je lang verzadigd?
- Geeft het jou energie, of word je er juist moe van?
Je kunt jouw eetbuien alleen stoppen, door te stoppen met diëten
Eetbuien ontstaan doordat je op dieet bent. Het is de harde waarheid. Een waarheid die we meestal niet onder ogen willen zien, want stoppen met diëten – dat is ongelooflijk eng, toch?
In de video hieronder, leg ik uit hoe je kunt stoppen met diëten, en kunt starten met luisteren naar jouw lichaam.
Nou kan het zijn, dat je echt verbazingwekkend weinig hoeft te eten als je eet tot je geen honger meer hebt.
Ik sta er echt verbaasd van hoe weinig eten ik eigenlijk nodig heb. Soms eet ik maar een kwart van wat ik heb opgeschept, en dat is OK.
Mijn vent vindt dat vaak lastig en vindt dan dat ik mijn bord leeg moet eten, maar dat is niet zo. Ik ben niet ondervoed en ik hoef mijn bord niet leeg te eten. Ik luister naar mijn lichaam en ik vertrouw erop dat mijn lichaam mij wel weer een signaal geeft als ik opnieuw voeding nodig heb.
Dus… aan de slag met oefenen. Stop met vertrouwen op de wijsheid van anderen en leer vertrouwen op jouw eigen wijsheid!
? Laat mij in het commentaarveld hieronder weten:
Hoe lang heb jij al gegeten volgens regels?
Hoe oud was je toen je met jouw eerste dieet begon?
Hoe zou het voor jou zijn, als jij een ‘normale’ relatie met eten zou hebben?
Kun jij je voorstellen hoe jouw leven dan anders zou zijn?
Laat me dat weten in de comments hieronder. Door het te delen, stuur je het de wereld in én inspireer je anderen! Honderden prachtige vrouwen komen hier om inspiratie te halen om hun eetbuien te stoppen en jouw ervaring kan anderen nieuwe inzichten geven en inspireren om Eetbui Vrij te leven.
0 Reacties