Home » Blog » Goed Voor Jezelf te Zorgen – 28 dingen die je kunt doen (ook als je het druk hebt)

Goed Voor Jezelf te Zorgen – 28 dingen die je kunt doen (ook als je het druk hebt)

door | 9 jan, 2023 | Blog, Eetbui vrije gewoontes

Hoe kun je 28 dagen goed voor jezelf zorgen (ook als je het druk hebt)?

Mooi mens, als je last hebt van eetbuien dan is het essentieel dat je meer tijd neemt om goed voor jezelf te zorgen.

Om je daarmee te helpen, heb ik een lijst gemaakt met 28 dingen die je kunt doen om goed voor jezelf te zorgen:

  1. 7 Tips voor dingen die ± 5 minuten duren;
  2. 7 Tips voor dingen die ± 10 minuten duren;
  3. 7 Tips voor dingen die ± 20 minuten duurt;
  4. 7 Tips voor dingen die een uur of langer duren.

   

 1. En…. om je te helpen op een speelse manier elke dag een momentje voor jezelf te nemen heb ik een 28-dagen Goed Voor Jezelf Zorgen Bingo-kaart gemaakt, die je kunt gebruiken om elke dag een een momentje voor jezelf te kiezen.

De de Goed Voor Jezelf Zorgen Bingo-kaart kun je gebruiken om elke dag een oefening of opdracht te kiezen om te doen. Er is geen specifieke volgorde die je moet volgen. Kijk gewoon waar je die dag zin in hebt.


Oefeningen die ± 5 minuten duren

1. Shotje Zelfliefde

Neem 3,5 minuut om even tot rust te komen en verbinding te zoeken met je innerlijke kracht. Juist als je het gevoel hebt dat je geen tijd hebt om te mediteren, is het zo nodig. En je zult merken, als je dit doet, dan voel je je meteen beter.

 

2. Energy breathing

Ademen zorgt voor rust in je hoofd en overspoelt je lichaam met zuurstof, waardoor je helderheid ervaart en energie krijgt. Er zijn tientallen korte ademhalingsoefeningen te vinden op YouTube en ik vind deze ademhalingssessie heel fijn >>

3 Schrijf iets liefs in je journal

Journalling is een hele fijne manier om tot rust te komen, je gedachten op een rijtje te zetten en in verbinding te komen met je essentie. Ik vind het fijn om in mijn journal op te schrijven waar ik trots op ben, waar ik dankbaar voor ben, wat de keuzes zijn die ik heb gemaakt die tot fijne momenten hebben geleid. Ook heel fijn is, om je timer op 5 minuten te zetten en onafgebroken op te schrijven waar je allemaal van houdt en waar je blij van wordt:

Ik hou van de kleur van narcissen in de lente, ik hou van de geur van de vroege zomerochtend, ik hou van het ruizen van de zee, ik hou van het krijsen van de meeuwen, ik hou van de geur van groene thee, ik hou van de geur van vers gewassen wasgoed etc.

Belangrijk daarbij wel is dat je specifiek bent, en dingen kiest waar je met volledige overgave van kunt zeggen dat je ervan houdt. Als je bijvoorbeeld zegt: “Ik hou van mijn partner”, dan is dat misschien niet altijd helemaal waar (omdat hij soms ook het bloed onder je nagels vandaan kan halen), maar als je zegt: Ik hou ervan als mijn partner mij een kop thee brengt, dan is dat waarschijnlijk wel altijd waar.

4. Zeg tegen je spiegelbeeld dat je goed genoeg bent

Affirmaties zijn een krachtige manier om nieuwe paden in je brein aan te leggen. Door tegen je spiegelbeeld te zeggen dat je goed genoeg bent, kun je beetje bij beetje nieuwe overtuigingen creëren. Je kunt ook voor jezelf een eed van zelfliefde creëren die je voor de spiegel herhaalt.

5. De zon op je gezicht voelen

Zonlicht is leven en in elk seizoen (en specifiek tijdens de wat donkerdere maanden) is het belangrijk om wat zonlicht op te doen. Neem 5 minuutjes om even lekker in het zonnetje te zitten met je ogen dicht en drink het zonlicht.

6 Luister mindful naar je favoriete muziekstuk

We hebben allemaal wel een liedje of een muziekstuk waar we ons fijn bij voelen. Gun jezelf een paar minuten om met aandacht naar jouw favoriet te luisteren.

Ik vind de volgende 2 nummers echt heel fijn:

7. Op de bank liggen en niets doen

Gun jezelf even 5 minuten van ongestoord rust. Ik doe dit met geluiddempende oordopjes en een oogmasker, zodat ik geluidvrij en in het donker even een momentje kan ontspannen.


Oefeningen die ± 10 minuten duren

8. Besteed extra tijd aan make-up

Ik vind het heerlijk om dagen zonder make-up rond te lopen, en met make-up voelt het anders. Neem daarom vandaag even een paar minuten de tijd om jezelf extra mooi op te maken en je haar te doen.

9. Je lichaam een zelfmassage geven

10 minuten je voeten, benen, buik, billen, rug, borsten, armen gezicht en hoofd masseren. Dit zorgt voor ontspanning en verbinding met je lijf en je kunt dit droog of met een lekkere body lotion doen.

10. Koop een bosje bloemen voor jezelf

Alleen al het uitzoeken is fijn, en het is heerlijk als je een huis binnenkomt waar een prachtig boeket staat. Valt het jou trouwens ook op dat bloemen ongegeneerd met hun schoonheid pronken? Laat je daardoor inspireren. ?

11. Een kop thee met aandacht drinken

Misschien komt het door mijn leven in Engeland, maar ik ben echt een theedrinker. Heerlijk die geur en die warmte. Maak je favoriete thee en neem de tijd om er ongestoord van te genieten en deze mindful op te drinken.

12. Tijd nemen voor een EFT oefening

EFT is een fijne manier om even tot rust te komen, pijn en stress op te ruimen en verbinding te zoeken met je essentie. Kies een EFT oefening waar jij je goed bij voelt of die jij nodig hebt en tap maar weg.

13. Midden op de dag een warme douche nemen

Douchen zorgt voor ontspanning en een weldadig gevoel. Gun het jezelf eens om midden op de dag een warme douche te nemen, niet omdat je vies bent, maar puur om even te kunnen genieten van de luxe van het stromende water op je lijf.

14. 10 minuten restauratieve yoga

Yoga is zo fijn voor je lijf en er zijn ontzettend veel sessies te vinden op YouTube die maar een paar minuten duren. Probeer deze van Melbourne Yogi, of deze van Hannah Brown die je zelfs in bed kunt doen.


Zelfzorg die ± 20 minuten duurt

15. Wandelen in de natuur

Heel hip ook wel greenercize genoemd, even het groen is zo goed voor je. Johann Hari beschrijft zelfs in zijn boek ‘Verbinding Verbroken’, dat mensen die veel tijd in het groen door brengen, minder kans hebben op depressie.

16. Een lade / plank in je (kleren)kast opruimen

Opruimen is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je denkt aan dingen die je kunt doen om goed voor jezelf te zorgen, maar het is wel een ritueel dat bij zelfliefde hoort. Kies een kast uit en neem 20 minuten om die schoon te maken, op te ruimen of opnieuw in te delen.

17. Een liefdesbrief aan jezelf schrijven

Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Je kunt een brief schrijven aan jezelf alsof je iemand bent waar je ontzettend verliefd op bent. Of je kunt een brief schrijven waarin je benoemt waarom je dankbaar bent voor elk deel van je lichaam.

18. In bed een yoga nidra meditatie

Yoga nidra is een rustgevende meditatie die een beetje lijkt op een bodyscan. Je doet deze meditatie liggend in bed of op een yogamatje. Op YouTube zijn ontzettend veel verschillende versies te vinden, en ik vind deze lekker.

19. Luister naar een podcast

Zoek naar een onderwerp waar je geïnteresseerd in bent op Spotify, en neem de tijd om naar een podcast te luisteren. Bijvoorbeeld mijn podcast die je hieronder vindt:

 

20. Jezelf een manicure geven

Week je handen, verwijder harde / droge stukjes nagelriem, vijl en lak je nagels en smeer je handen in met een lekkere crème, terwijl je naar een lekker muziekje luistert.

21. Zelfliefde meditatie

Ik doe de laatste tijd, elke ochtend een hele fijne meditatie waarbij ik terugblik op de vorige dag en mezelf vergeef voor momenten van onrust en verkramping.


 

Zelfzorg oefeningen die een uur of langer duren

22. Een dag zonder social media

Kies ervoor om een social media detox te doen, of leg je telefoon helemaal weg. Dit alleen al geeft veel rust in je hoofd, en het helpt je ook om je dopamine gevoeligheid te trainen, waardoor je leert om minder snel je cravings te volgen.

23. In je eentje ergens een koffietje drinken

Neem een goed boek of een tijdschrift mee en zoek een leuk koffietentje op waar je een uurtje (in je eentje) tijd neemt om te ontspannen en naar mensen te kijken.

24. Een uurtje Yin yoga

Yin yoga is een vorm van yoga die ontzettend ontspannend is en waarbij je zo’n 5 minuten in elke houding blijft. Dit is goed voor het stretchen van je hele lichaam, en werkt ook ontstekingsremmend. Zelf vind ik deze van Timberlake Yoga erg fijn, en je kunt ook deze van Melina Ophalia proberen. Over het algemeen wordt Yin yoga ‘s avonds voor het slapengaan gedaan, maar ik vind het juist erg fijn om het ‘s ochtends te doen en lekker langzaam wakker te worden. Vind je een uur te lang? Probeer dan deze van 20 minuten eens.

25. Lekkere recepten uitzoeken voor de komende 7 dagen

Het is zo fijn als je aan het einde van de dag niet hoeft te bedenken wat je moet gaan koken en of je alles in huis hebt. Probeer daarom eens alle maaltijden van je week vooruit te plannen, en laat je boodschappen thuisbezorgen, zodat je in 1 keer klaar bent.

26. Blijf een uurtje langer liggen (of ga een uurtje eerder naar bed)

Rust, slaap en ontspanning zijn natuurlijk dé ingrediënten om je goed te voelen. Gun je zelf daarom vandaag een uurtje extra. Ga eerder naar bed of blijf wat langer liggen. Ik hou juist erg van de vroege ochtend (als de zon net opkomt en alles nog stil is….. bliss!), dus ik ga liever een uurtje eerder naar bed. Het is helemaal geen uitzondering voor mij om al om 20:00 uur in bed te liggen. Ik luister dan nog even een boek, of doe en yoga nidra sessie, zodat ik moeiteloos in slaap val.

27. Geef jezelf een spa / pampering sessie cadeau

Je kunt jezelf lekker thuis verwennen met lekkere producten, of je kunt ervoor kiezen om naar de schoonheidsspecialiste of de sauna te gaan. Neem in ieder geval deze maand 1 moment om jezelf en je lichaam eens lekker een paar uur te verwennen en op te laden. Mijn sauna heeft de optie om voor 2 uur te betalen, en ik maak daar elke 2 weken gebruik van.

28. Tut jezelf op alsof je een belangrijke dag hebt

Verzorg jezelf vandaag alsof je een trofee hebt gewonnen en die in ontvangst gaat nemen. Kies kleding uit waarin je kunt stralen. Heb je geen kleding waarin je kunt stralen? Dan is het echt tijd voor een nieuwe garderobe. Wacht niet tot je bent afgevallen, en gun jezelf vandaag een outfit waarin je je glam voelt. Draag je mooie schoenen, doe je haar en make-up, besteed extra aandacht aan het verzorgen van je uiterlijk en spuit een luxe parfum op. Laat jezelf zien!

Hey mooi mens!

Eetbui Vrij Leven Bootcamp

Wil jij effectief en op een wetenschappelijke manier aan de slag met het helen van je fucked-up relatie met eten? Doe dan mee met de Bootcamp >>

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stap 1

Leuk dat je mee doet, mooi mens!

Laten we eerst je account in de leeromgeving aanmaken.

Vul hieronder het e-mailadres in waar je de training op wilt ontvangen.

In stap 2 kun je jouw betaalgegevens invullen.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Stap 1

Leuk dat je mee doet, mooi mens!

Laten we eerst je account in de leeromgeving aanmaken.

Vul hieronder het e-mailadres in waar je de training op wilt ontvangen.

In stap 2 kun je jouw betaalgegevens invullen.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Oh my gosh!!

Mijn boek is uitverkocht, mooi mens!

Ik ben druk bezig met het creëren van een 2e druk. Als je wilt kun je 'Het Geheim van Eetbui Vrij Leven' nog wel als luisterboek-versie bestellen voor €19,95.

Je krijgt dan direct toegang tot een speciale app waarin je mijn boek kunt luisteren én kunt downloaden op je mobiel.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Krijg nu toegang tot het bonusmateriaal die hoort bij mijn boek

Schrijf dan gratis in voor onze Eetbui Vrij Levenslessen en...

ONTVANG DIRECT EEN MAIL MET JE INLOGGEGEVENS NAAR DE LEEROMGEVING WAAR JE AL HET BONUSMATERIAAL VINDT.

IK HEB JE EEN MAIL GESTUURD MAIL MET DE INLOGGEGEVENS VAN JE ACCOUNT.

WAT FIJN DAT JE MEEDOET MET DE EETBUI VRIJE KERST CHALLENGE, MOOI MENS ㋛

Bevestig hier onder je deelname. We sturen jouw persoonlijke deelname-link direct naar het e-mailadres dat je opgeeft.

Je hebt je met succes ingeschreven!

WAT FIJN DAT JE MEEDOET ALS VIP-DEELNEMER, MOOI MENS ㋛

Als VIP-deelnemer krijg je toegang tot de 2 live workshops op:

- Do 21 dec om 19:30

- Do 28 dec om 19:30

En ga meer ontspannen de feestdagen in, wetende dat je 𝐝𝐞 𝟐 𝐰𝐨𝐫𝐤𝐬𝐡𝐨𝐩𝐬 𝐤𝐮𝐧𝐭 𝐭𝐞𝐫𝐮𝐠𝐤𝐢𝐣𝐤𝐞𝐧, 7 dagen 𝐬𝐮𝐩𝐩𝐨𝐫𝐭 𝐨𝐧𝐭𝐯𝐚𝐧𝐠𝐭 via de Whatsapp community, toegang krijgt tot 𝗼𝗲𝗳𝗲𝗻𝗶𝗻𝗴𝗲𝗻 en meditaties en uitgenodigd wordt voor een 𝗰𝗼𝗮𝗰𝗵𝗶𝗻𝗴-𝗰𝗮𝗹𝗹.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Mooi mens, wat leuk dat je mee wilt doen!

Schrijf je via het formulier hier onder in voor een match-call en we nemen op werkdagen binnen 24 uur contact met je op voor een 1:1 gesprek

GELUKT! IK GA JE EEN MAILTJE STUREN

Download de 28-daagse Bingo kaart

Schrijf je gratis in voor onze Eetbui Vrij Levenslessen en...

Download deze de Goed Voor Jezelf Zorgen Bingo-kaart direct op je mobiel.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin