Wat ga je leren?
Waarschijnlijk zijn er ook momenten dat jij door hebt dat het echt niet oké is wat jij jezelf aandoet en toch… toch is het soms echt onmogelijk om een eetbui te weerstaan als je een craving hebt. Waarschijnlijk ken je dat gevoel van craving wel: een intens verlangen of hunkering naar een specifiek soort voedsel dat zo groot is dat het bijna dwingend voelt, en je nergens anders meer aan kunt denken totdat je dat verlangen hebt gestild. Het lijkt wel of je verslaafd bent. En dat is ook zo. In deze Eetbui Vrij Levensles ga ik je uitleggen hoe dat werkt.
Kun je verslaafd zijn aan suiker?
Natuurlijk is het fijn als je gezonde keuzes maakt. Jij weet ook wel hoe het voelt als je een periode goed voor jezelf hebt gezorgd, toch? Niet alleen ben je dan trots op jezelf en voel je je een winnaar, je krijgt energie, je voelt je meer helder en bent vitaler.
Het maken van gezonde keuzes wordt al een stuk makkelijker als je het Eetbui Vrij Denken en het Eetbui Vrij Voelen onder de knie krijgt. Maar het maken van gezonde keuzes is niet altijd genoeg om een Eetbui Vrij Leven te creëren.
Naast de obsessieve gedachten over eten van je brein en het vermijden van vervelende gevoelens is er namelijk nog een derde factor die voor eetbuien kan zorgen: een chemische disbalans in je brein.
Er zijn tal van stoffen in je lijf en je brein die je gedrag beïnvloeden. Deze heten hormonen en neurotransmitters.
De invloed hiervan op je gedrag merk je bijvoorbeeld bij je menstruatie, als de verandering in je hormoonhuishouding ervoor zorgt dat je je anders voelt en anders gedraagt, of als je stress hebt, als de hormonen adrenaline en cortisol in je lijf je dwingen om door te gaan, ver voorbij je eigen grenzen.
Bij de meeste mensen die last hebben van eetbuien werkt de chemie in hun lichaam niet optimaal, waardoor ze als het ware verslaafd aan eten zijn. Voel je je soms net een junkie? Grote kans dat dit komt doordat de chemie in je brein uit balans is.
De suikerverslaving test
In het DSM 5 (het handboek van psychische aandoeningen) worden 11 criteria gebruikt die bepalen of en hoe erg je verslaafd bent.
-
- Vaker en in grotere hoeveelheden gebruiken dan het plan was.
- Mislukte pogingen om te minderen of te stoppen.
- Gebruik en herstel van gebruik kosten veel tijd.
- Sterk verlangen om te gebruiken.
- Door gebruik tekortschieten op het werk, school of thuis.
- Blijven gebruiken ondanks dat het problemen meebrengt in het relationele vlak.
- Door gebruik opgeven van hobby’s, sociale activiteiten of werk.
- Voortdurend gebruik, zelfs wanneer je daardoor in gevaar komt.
- Voortdurend gebruik, ondanks weet te hebben dat het gebruik lichamelijke of psychische problemen met zich mee brengt of verergert.
- Grotere hoeveelheden nodig hebben om het effect nog te voelen oftewel tolerantie.
- Het optreden van onthoudingsverschijnselen, die minder hevig worden door meer van de stof te gebruiken.
Ernst van de verslaving
Licht: 2-3 symptomen
Matig: 4-5 symptomen
Ernstig: meer dan 6 symptomen
Ik scoorde zelf als emotie-eter op 11 van de 11 criteria. Aangezien jij dit boek leest, verwacht ik dat jij ook wel een paar puntjes zult scoren.
Deel jouw score en ook wat suikerverslaving met jou doet in de comments hier onder.
Waardoor ontstaat suikerverslaving?
Je raakt verslaafd aan eten als er een chemische disbalans ontstaat in de stofjes in je brein. Dit chemische probleem kan komen door verschillende factoren
- Een genetische predispositie (zijn je ouders ook snoepers?)
- Prenatale condities (at je moeder veel suiker tijdens de zwangerschap?)
- Chronische stress
- Oververmoeidheid
- Een chronisch teveel aan suiker en cafeïne (ben je al jaren zelf een snoepert?)
Wetenschappers dachten vroeger dat het niet mogelijk was om deze disbalans om te keren. Ze gingen er van uit dat een probleem in de chemie van je brein alleen nog te herstellen was doormiddel van medicatie, en nog steeds zijn er behoorlijk wat wetenschappers, artsen en psychologen die dat geloven.
Gelukkig tonen de nieuwste onderzoeken aan dat niets minder waar is. Het is mogelijk om de chemische balans in je brein volledig te herstellen, en zelfs te optimaliseren. Onderzoek naar neurogenese toont aan dat iedereen in staat is om nieuwe neuronen aan te maken en om het brein te trainen geoptimaliseerde chemische reacties te creëren.
Dat betekent dat je door de werking van je brein te verbeteren niet alleen van je eetbuien af kunt komen, maar dat het je ook kan helpen om af te vallen, meer energie te krijgen, meer rust in je hoofd te vinden en je stemming te optimaliseren.
Hoe je dat doet, dat leer ik je in module 5 van de Eetbui Vrij Leven Bootcamp.
0 Reacties